Waardering:

de valSchrijven als hobby

Een succesvol auteur durft haar huis niet meer uit na de moord op haar zusje. Ze heeft de dader gezien, maar die vluchtte en is nooit gepakt. Jaren van eenzaam leven in haar huis volgen tot op een dag zij die man terugziet. Hij blijkt een gevierd journalist die voor de regionale televisie werkt. Op het moment dat zij hem ziet weet zij dat zij hem te pakken wil nemen. Zij zet een val en lokt de journalist naar zich toe. Zie daar de ingrediënten van het boek De Val, het prima thrillerdebuut van de Duitse Melanie Raabe. Een schrijfster uit Keulen die van haar hobby haar werk maakt. ‘Schrijven is echt mijn hobby. Ik heb nooit het gevoel dat het werk is. Het is gewoon het leukste vak dat er bestaat’.

foto Christian Faustus
foto Christian Faustus

Melanie Raabe, een slanke jonge vrouw van begin dertig, vindt het duidelijk leuk om op een ‘booktour’ in het buitenland te worden geïnterviewd. De Val is haar debuut en het is al gelijk een succes. Een beetje overrompeld door de aandacht zit ze in het statige Ambassadehotel in Amsterdam. ‘Ik ben al vaak in Amsterdam geweest. Het is vanaf Keulen best makkelijk te doen met de trein. Maar nu ben ik hier voor het eerst als schrijfster en word ik geïnterviewd’. Zij werkt zelf als freelance journalist – onder meer voor de plaatselijke krant – en is gewend om mensen te interviewen, niet om te worden geïnterviewd.
Als journalist in Keulen ook geschreven over de dramatische gebeurtenissen op het stationsplein met oud en nieuw, waarbij vrouwen massaal zijn lastig gevallen? ‘Nou nee, ik was die avond zelf heel ergens anders in Keulen en heb er niets van gemerkt. Op 1 januari ben ik met vrienden voor een korte vakantie naar Spanje vertrokken en pas toen ik terug kwam heb ik het in de media gelezen. Normaal ben ik een echte nieuwsjunk meer net nu op vakantie niet. Het is trouwens wel vreemd, dat niemand van mijn vrienden er iets van heeft meegekregen. Ik ken het verhaal alleen uit de media. Niet van mezelf of van vrienden’.
Raabe werkt niet alleen als journalist, ze is ook actrice en dus schrijfster. Het is haar allemaal overkomen, zegt zij zelf. ‘Het is allemaal zo gelopen. Toeval eigenlijk. Alleen voor het schrijven heb ik bewust gekozen. Dat ben ik echt, omdat ik elke dag schrijf. ’s Ochtends vroeg voordat ik ga werken en ’s avonds na het eten. De Val is ook al mijn vijfde boek. De eerste vier zijn niet uitgegeven. Er was geen uitgever die het wilde publiceren. Teleurstellend, zeker, maar ik heb er ook wel veel van geleerd. Met elk boek dat je schrijft wordt je beter’.
Dus die vorige boeken gaan we binnenkort ook in de winkel zien?
Melanie Raabe: ‘Nee, dat wil ik niet. Het is oud en ik zou voelen alsof ik het een beetje opknap. Het is beter als ik werk met nieuwe ideeën in plaats van oude plannen hergebruiken’.
En er is volgens haar altijd wel ergens een verhaal te vinden. Daarom heeft zij altijd iets bij zich om aantekeningen te maken. Een pen in haar zak, een opschrijfboekje, bierviltjes servetten. ‘Ik heb thuis een hele collectie beschrijven viltjes en servetten’.
Ook De Val is zo ontstaan. Tijdens een dinertje met vrienden spraken de gasten over artiesten en hun eigenaardigheden. ‘Daarbij vertelde iemand over een schrijfster die als een kluizenaar leefde en haar huis niet uitkwam. Dat fascineerde mij. Waarom kwam ze niet buiten, en wat als ze wel naar buiten moest, wat dan. En als er nu eens iets in het verleden is gebeurd en zij wil iemand confronteren, moet die dan bij haar thuis komen? Hoe regelt ze dat? De schrijfster leeft geïsoleerd en ze kan alleen maar op zichzelf terugvallen. Terwijl ik naar huis liep, schoten die vragen door mijn hoofd en thuis heb ik het meteen opgeschreven’.
De protagonisten in De Val zijn een schrijfster en een journalist. Vooral de schrijfster moet niet te veel op mij lijken, dacht zij tijdens het schrijven. ‘Haar biografie is heel anders en fysiek is er ook afstand. Maar natuurlijk ben ik er ook in geslopen. Als ik zo in een huis zou zijn opgesloten, zou ik doen zoals mijn hoofdpersoon’.
De Val is een thriller, maar het had ook een roman over confronterend verleden, eenzaamheid en liefde kunnen zijn. Waarom dan toch een thriller?
Melanie Raabe: ‘Dat zei mijn gevoel me. Ik experimenteerde al met het genre in die vorige manuscripten. Het is gewoon leuk om het zo op te schrijven. Het plot, de puzzels, het is als een spel voor mij. Ik lees zelf veel. Ben een echte boekenwurm. Ik lees ook graag thrillers. Gone girl van Gyllian Flynn vind ik heel erg goed, de boeken van Harlan Coben. En ik wist gewoon: De Val over een vrouw alleen in een groot huis, dat moet een thriller worden’.

logo_cargoBestel direct van de uitgever via deze link.