Financieel gegoochel

Echte spionnen hebben geld genoeg voor champagne Bollinger, peperdure sportauto’s en prachtige flats. Maar verstand van geld, nee, dat hebben ze niet. In dat virtuele gat is Ian Hamilton gesprongen met een serie over forensisch accountant Ava Li; een Canadese van Chinese afkomst die gestolen geld opspoort en terughaalt. Het voegt een nieuw en enerverend hoofdstuk toe aan de lange rij eenzame strijders tegen het kwaad.

Heel vaak zijn de helden James Bond of Jack Reacher slim en sterk. Ze redden de wereld of in ieder geval een deel van de wereld. Dat gaat gepaard met veel intriges en geweld. De schrijvers kijken niet op een lijk meer of minder.

Ian Hamilton pakt het net iets subtieler aan. Zijn Chinese heldin is dan wel een kei in een obscure oosterse vechtsport, maar zij maakt liever gebruik van haar in ruime mate aanwezige vrouwelijke charme. Bovendien gebruikt zij haar hersens om te achterhalen waar het geld is gebleven. Zij hoeft geen nagels uit te trekken om de feiten te achterhalen. Dat is overigens ook in het echte leven het vak van een forensisch accountant: speuren naar verborgen geld en goederen.

In deel één van de serie over Ava Li gaat zij achter een oplichter aan die zich met vijf miljoen dollar in Brits Guyana – een landje naast Suriname – heeft verschanst. Volgens Hamilton is dit Guyana een van de onveiligste plekken ter wereld en Li moet dan ook een beschermer ‘kopen’ voordat zij haar prooi kan pakken. Maar dan wordt zij zelf prooi voor haar beschermer en moet zij zich zien te redden uit een wel heel lastige situatie.

Het prettige aan de serie is dat het niet alleen draait om fysieke acties. Hamilton legt helder uit hoe een oplichter te werk kan gaan. De kronkelige paden van het geld worden door de schrijver goed beschreven. Dat geeft de serie rond Ava Li een aantrekkelijk extraatje waardoor zijn boeken ruim boven de middelmaat uitstijgen. Het zijn vlot geschreven, lekkere leesboeken waar de lezer ook nog iets van opsteekt.

 

Gijs Korevaar