Hillary Rodham Clinton en Louise Penny, Staat van terreur

Waardering:

Het bekende Amerikaanse echtpaar Bill en Hillary Clinton heeft een nieuwe uitlaatklep gevonden in het schrijven van spannende boeken. Oud-president Bill is zijn vrouw voor. Samen met de bekende thrillerauteur James Patterson brengt hij twee spannende boeken uit: President vermist en De dochter van de president. En onlangs is van Hillary, die samen schreef met de Canadese schrijfster Louise Penny, het boek Staat van Terreur verschenen.

In dat laatste boek speelt Ellen Adams, minister van buitenlandse zaken van de VS, de hoofdrol. Zij wordt geconfronteerd met ernstige terroristische dreiging. Tot overmaat van ramp heeft de vorige president de positie van Amerika ernstig verzwakt door ondeskundig en egocentrisch gedrag. Bommen exploderen in Europa en het is wachten op de grote klap die nog moet komen. Maar waar en wanneer? De minister rent rond om een oplossing te vinden terwijl in Washington de nieuwe president nog moppert over de tegenstand van Adams bij de door hem gewonnen verkiezingen.

Hillary Clinton kende de Canadese schrijfster al voordat het project begon via een gemeenschappelijke vriendin. Clinton bekent in het nawoord van haar boek met Louise Penny dat zij altijd al een fan van spannende boeken is geweest. Het project om er echt zelf één te schrijven is echter op gang gebracht door de wederzijdse uitgevers die er wel brood in zagen.

Wat opvalt aan de drie boeken waar deze beroemde Amerikanen hun naam aan hebben verbonden, is hun preoccupatie met (moslim)terrorisme; misschien wel een algemener Amerikaans verschijnsel. Het voortbestaan van Amerika staat in de boeken op het spel en alleen door krachtdadig ingrijpen van de hoofdrolspelers is een armageddon nog te voorkomen. Een overeenkomst is ook dat de verhalen van de boeken goed en redelijk geloofwaardig zijn. Met veel actie en vaart geschreven maar met genoeg aandacht aan de personages om het geheel leesbaar en aantrekkelijk te houden voor een brede lezerskring.

Maar er is ook één groot verschil in de stijl van de echtelieden. De boeken van Bill Clinton en James Patterson blijven aanvankelijk redelijk objectief wat betreft politiek. Wel deelt Bill in De dochter van de president een sneer uit naar zijn opvolger in het Witte Huis. Zonder de ex-president op de hoogte te brengen, bezuinigt de nieuwe leider op de beveiliging van zijn voorganger. Het gevolg: de niet-beveiligde dochter van de president wordt ontvoerd naar de woeste wereld van Libië.

Hillary Rodham Clinton neemt daarentegen geen blad voor de mond. Staat van terreur is één lange klaagzang over de vorige president. Voor de duidelijkheid: over Donald Trump. Niets maar dan ook echt helemaal niets laat zij heel van het vierjarige bewind van Trump. Foute beslissingen, dom beleid, egocentrisch handelen, alles wat fout gaat voor de VS is volgens Hillary de schuld van Donald. De wereld is er gevaarlijker door geworden, de positie van Amerika als wereldmacht is verzwakt en de bondgenoten vertrouwen de leiding niet meer aan de Verenigde Staten toe.

Het verschil is verklaarbaar, omdat Bill Clinton geen directe last van Trump heeft gehad. Hillary Clinton natuurlijk wel. De verkiezingscampagne 2016 waar Hillary als voormalige ‘first lady’ en minister van buitenlandse zaken het opnam tegen het rechtse fenomeen was ook voor Amerikaanse begrippen hard en smerig. In de strijd vol incidenten en persoonlijke aanvallen, verloor Hillary Clinton uiteindelijk nipt de verkiezingen. Ze haalde meer stemmen binnen, maar minder kiesmannen. Bij de volgende ronde van de presidentsverkiezingen in 2020 is Donald Trump op zijn beurt afgeserveerd door Joe Biden. Maar Staat van terreur is bijna te lezen als een late wraak van de Democraat Hillary Clinton op haar Republikeinse plaaggeest. Het zijn alle drie goed geschreven spannende boeken vol actie met plots rond terrorisme, die bovendien een mooie inkijk geven in de normaal zo gesloten politieke wereld.

Bestel dit boek direct van de uitgever via deze link.