Waardering:

De verschrikkingen van Afghanistan

Een Deens peloton vertrekt vol goede moed naar de provincie Helmand in Afghanistan. De mannen en een vrouw zijn onderdeel van de internationale strijdmacht die de terroristen van de Taliban moeten verslaan. Patrouilles in de dorpen, de ommuurde boerderijen, bermbommen, hinderlagen, de soldaten maken alles mee. Maar als de helft van het peloton door verraad om het leven komt, slaan de stoppen door en trekken de overgebleven soldaten de ruige eenzaamheid van Afghanistan in om die verrader af te maken. Het is een helletocht die niet anders dan slecht af kan lopen. Dit verhaal van de Deense schrijver Carsten Jensen in het dikke boek De eerste steen over kameraadschap en bloedwraak geeft een beeld van de waanzin van oorlog dat de lezer bij de keel grijpt en niet meer loslaat.

De woeste omgeving van het militaire kamp in Helmand, de verveling van de soldaten, de onverwachte acties tijdens patrouilles, de ontploffende bermbommen, het doet een Nederlander onwillekeurig denken aan de tijden van Uruzgan en de Nederlandse inspanningen in die provincie. De Deen Carsten Jensen weet de sfeer in het kamp en tijdens de patrouilles goed te vangen in zijn boek De eerste steen.

Het verhaal draait om het Deense peloton en het verraad van de pelotonscommandant, waardoor veel soldaten in een hinderlaag vallen. De rest van de manschappen zoeken wraak en trekken daartoe door Afghanistan in hun zoektocht naar de voormalige commandant. Het is een helletocht door het ruige landschap en een tegelijk een ontdekkingsreis langs de ingewikkelde relaties tussen buitenlandse troepen, de plaatselijke bevolking de roversbendes en de Taliban.

De eerste steen is een goed geschreven roman over kameraadschap, verraad en wraak. Carsten Jensen heeft zich voor dit boek lange tijd door Afghanistan gereisd om de sfeer goed te kunnen beschrijven. En dat is aan alles in het verhaal te merken. Hij tekent helder de waanzin van oorlog in een onherbergzaam land met zijn tragische geschiedenis van telkens opnieuw aanvallen van buitenlandse mogendheden. Jensen laat dan ook heel duidelijk merken dat hij van de Westerse militaire interventies in Afghanistan niets moet hebben. De eerste steen is daarmee meer dan alleen een spannend boek: het is een manifest tegen oorlog en geweld en tegen de inval in Afghanistan.

bezige-bijBestel direct van de uitgever via deze link.